skip to Main Content

WSVV – handhaven onder de Omgevingswet

De Omgevingswet komt eraan. Ondanks de nieuwe inwerkingtredingsdatum (01-01-2022) wil de overheid goed voorbereid zijn. Er heerst nog veel onduidelijkheid, met name wat handhaven onder de Omgevingswet precies betekent. Bij Waterschap Vallei en Veluwe (WSVV) was daarom behoefte aan een gids in tijden van een overload aan informatie over de Omgevingswet. Daarnaast waren een aantal handhavers onderdeel van het integrale team uit ‘Vergunning 2.0’  (lees hier meer over dit project) en zagen ze de meerwaarde in van beter geschreven repressieve instrumenten (brieven).

Frisdoener in actie:

Onze Frisdoener Kimberly ging aan de slag met het team Toezicht en Handhaving. Na een Belevingssessie en het maken van een klantreis bleek dat er al direct veel winst te behalen viel door de communicatie met inwoners en bedrijven te verbeteren. Ook zocht het team aansluiting op de al lopende veranderopgaven  van de afdeling VTH. Daarnaast was er behoefte aan een eenduidige werkwijze die inspeelt op (de veranderingen onder) de Omgevingswet. Met een handvol handhavers ging zij op pad om hun werkveld en de belevingswereld van hun klant te ervaren.

Jong&fris heeft ons een spiegel voorgehouden: we dachten dat de OW weinig voor toezicht en handhaving zou veranderen. Inmiddels weten we dat we het vanaf de verkeerde kant bekeken.

Het frisse resultaat:

Om de communicatie klantgerichter te maken volgde het team een Belevingssessie Eenvoudig Communiceren bij Kimberly. Aan de hand daarvan herschreef zij samen met een club handhavers de repressieve instrumenten, zoals de bestuurlijke waarschuwing en (concept) last onder dwangsom. Daarnaast stippelde zij samen met de teamleider en een aantal handhavers een visie en strategie uit voor het team; een stip op de horizon die het team helpt uniform te werken onder de Omgevingswet.

jong en fris

Wil je meer weten over de aanpak van Jong&Fris of onze communicatieopdrachten?
We vertellen je er graag over!

Sandi Dijakovic
Initiator bij Jong&Fris

  06 24 22 12 16
  sdijakovic@jongenfris.nl

Back To Top
× Neem contact op