skip to Main Content

‘Time flies….’

De laatste keer dat ik een blog schreef is inmiddels alweer een paar maanden geleden. Ondertussen zit ik al een jaar bij de gemeente Weststellingwerf en natuurlijk ook bij Jong&Fris. Time flies! En dus zit ook de afronding van mijn opdracht eraan te komen.

Ik zal jullie meenemen in wat ik de afgelopen maanden zoal gedaan heb. Terugkijkend op het afgelopen jaar kan ik wel stellen dat ik ontzettend veel geleerd heb. Toen ik van de universiteit afkwam, had ik vooral ervaring met onderzoek doen en eigenlijk geen ervaring met ‘de praktijk’. In mijn opdracht heb ik samen met een aantal vlechtwerkers binnen het gebiedsteam de afgelopen maanden hard gewerkt om zoveel mogelijk mensen te bezoeken die al langere tijd in de bijstand zitten en geen traject richting betaald werk hebben. Alleen al van de gesprekken met deze mensen heb ik ontzettend veel geleerd.

time flies

Mijn opdracht bij de gemeente Weststellingwerf is een ontwikkelopdracht, dus ben ik ook aan de slag gegaan met de informatie die uit die gesprekken naar voren kwam. Vanuit de leefwereld van de klant ben ik dus op zoek gegaan naar creatieve oplossingen, deze kunnen zowel collectief al individueel zijn. Zoals ik in mijn vorige blogs ook al schreef heb ik een ‘meedenkgroep’ opgericht met een aantal mensen die ik heb bezocht. Deze groep bestaat nog steeds en de deelnemers zijn elke keer nog erg betrokken in het nadenken over ideeën voor activiteiten of bijeenkomsten. Een mooi voorbeeld hiervan is dat ik samen met de meedenkgroep een creatieve haakmiddag heb georganiseerd voor een aantal dames. Dit heeft door omstandigheden nog geen vervolg gekregen, maar het heeft er wel voor gezegd dat een aantal dames al sinds november elke week bij elkaar komt om te haken en te breien. Soms moet je dus een handreiking doen om nieuwe processen in gang te zetten. Het is erg mooi om dat te ervaren!

Ik merk ook dat deze positieve resultaten ertoe leiden dat er vanuit de gemeente steeds meer interesse in de uitkomsten van het project komt. Het is natuurlijk ook best spannend om te beginnen aan een project waarvan je de uitkomsten nog niet weet. Het mooie aan deze opdracht vind ik dat ik resultaten uit de praktijk op een overstijgend niveau kan analyseren en terug kan koppelen naar de gemeente in een concreet advies. Zo zijn we nu ook bezig met het inrichten van een werkproces, zodat de vlechtwerkers handvatten hebben om zelf ook weer structureel aan de slag kunnen gaan met deze doelgroep. De belangrijkste inzicht van mijn project is denk ik dat je met aandacht en geduld voor het verhaal van de klant veel kunt bereiken.

Mijn belangrijkste voorwaarde voor het afronden van mijn project was dat de manier van werken en de initiatieven die op zijn gezet geborgd worden binnen het gebiedsteam. Er is nu een opbouwwerker aangetrokken die dit uit gaat voeren en ervoor gaat zorgen dat dit gecontinueerd wordt. Daar ben ik erg blij om! Zo kan ik over een maand met een gerust hart de gemeente verlaten en kan ik verder gaan naar een volgende uitdaging. Ik denk dat het voor mijn ontwikkeling in het begin van mijn loopbaan erg goed is om bij verschillende gemeenten en in verschillende opdrachten ervaring op te doen. Ik geloof erin dat ik dan nog meer kan leren en mezelf nog breder kan ontwikkelen.

Ik vind het erg leuk dat ik die mogelijkheid krijg bij Jong&Fris en dat ik goed ondersteund word in die ontwikkeling. Zo krijg ik ook een coachtraject aangeboden waardoor ik mezelf steeds beter leer kennen, dat vind ik erg waardevol en soms ook wel confronterend. Maar het is erg mooi om deze inzichten al in het begin van mijn loopbaan op te doen, hier kan ik in mijn verdere carrière alleen maar profijt van hebben. Ik ben nieuwsgierig naar hoe mijn verdere stappen eruit zullen zien, ik heb er in elk geval erg veel zin in. Ik houd jullie op de hoogte!

 

Geschreven door: Emma Hofman

Back To Top
× Neem contact op