skip to Main Content

Starters en ondernemers: what’s the difference?

Als ondernemer die veel met starters op de arbeidsmarkt werkt, heb ik het een en ander gezien de afgelopen jaren. (Jonge) professionals die zich ver van de rest onderscheiden en anderen die weinig opvallen zijn de revue gepasseerd, in een wereld waar soms tientallen hongerige geesten naar dezelfde functie vissen. En ik ben ergens achtergekomen: wat voor werkzoekende professionals geldt, geldt in veel gevallen ook voor ondernemers en ondernemingen. In deze blog probeer ik gelijkenissen te trekken tussen de twee. Waar liggen de verschillen maar vooral, waar liggen de overeenkomsten?  Of te wel, starters en ondernemers: what’s the difference?

Voor starters en ondernemers gelden dezelfde wetten

De meeste ondernemers gaan ‘s avonds naar bed en staan ‘s ochtends op met een aantal vuistregels. Deze vuistregels laten zien hoe de wereld werkt in hun ogen. Als ondernemer heb ik inmiddels zelf ook een paar vuistregels ontwikkelt, die wil ik graag met jullie  delen. Dit zijn mijn wetten van het ondernemen en dit zijn, mooi genoeg, óók de wetten van het vinden van een baan! Wat zijn deze wetten en hoe pas je ze toe? In deze blog maak ik dus ook een parallel tussen het starten van een onderneming en het zoeken van een baan aan de hand van mijn 3 wetten.

Wet 1: Uitdagingen zijn kansen

Voor starters en ondernemers geldt: je gaat gegarandeerd teleurgesteld worden. Maar, hoe reageren de meeste mensen op teleurstellingen? Pessimistisch, bitter, gestrest en met een mindset van: ‘hoe kan ik in godsnaam voortgang boeken als het allemaal tegenzit?’

Als je als ondernemer geen lessen trekt uit tegenslagen, zult gij niet lang ondernemen. De beste lessen leer je van ontevreden klanten. Klanten die geen feedback geven zijn vaak de meest waardevolle bron van informatie. En dat geldt dus ook voor werkzoekenden. Als je niet na elke afwijzing een telefoontje pleegt naar de organisatie/persoon die je afgewezen heeft, met als doel om te leren wat je anders had kunnen doen, zullen dezelfde reacties zich snel opstapelen. En natuurlijk is het niet altijd fair. Misschien was je wel geknipt voor de rol. Maar het kan ook dat je iets over het hoofd hebt gezien in je presentatie, los van je ervaring.

Stel je voor dat je na elke afwijzing de telefoon oppakt met als doel om te leren, hoe snel boek je dan progressie denk je?

Wet 2: Concurrenten zijn onderzoeksobjecten

De term concurrent is misschien wat verwarrend vanuit de ogen van een werkzoekende. En toch gaat het op. Voor ondernemers geldt: door goed onderzoek te doen naar de concurrentie en de oorzaken van hun succes, kunnen wij alleen maar beter worden. Niet door hetzelfde trucje te doen, maar door geïnspireerd te raken en te leren wat blijkbaar werkt. Daar willen wij immers ook komen.

Wij voelen ons niet bedreigt – we voelen ons een student.

Wat wij willen, is hen gelukt. Waarom zouden we dan het wiel opnieuw willen uitvinden? Dat geldt ook voor werkzoekende starters. Waar vind je de grootste bron van kennis? Mensen die nu op de functie zitten die jij graag wil. LinkedIn is gevuld met mensen die jouw baan (al) hebben!! Wat houdt je tegen om hen te benaderen en uit te zoeken hoe het hun is gelukt om de zetel te bemachtigen? In de meeste gevallen zullen mensen zich gevleid voelen dat je ze benaderd en je graag willen helpen.

starters en ondernemers solliciteren

Wet 3: Perfectie is de vijand van vooruitgang

Ready, Fire, Aim,’ luidt het ondernemersspreekwoord. Het spreekwoord ademt lerend vermogen: als je eerst begint met ‘schieten’ (fire) raak je soms wat en schiet je vaak mis; maar wat je daarvan leert is op wie of wat je je vervolgens wél moet richten (aim). In een hele korte tijd leer je dus heel veel en kun je het kaf van het koren scheiden.

Perfectionisme is een valkuil als we nog zoekende zijn naar een winnende formule. Perfectionisme is perfect om de laatste plooien glad te strijken, maar dan moet je de volledige formule al ontrafeld hebben. Hoe doe je dat? Juist, door vooral niet perfectionistisch te zijn en simpelweg te proberen, totdat we een keer raak schieten.

Voor ondernemers geldt dat ze een nieuw product of dienst in de meest basale vorm voorleggen aan (kritische) stakeholders. Door kort-cyclisch verbeteringen door te voeren werken we toe naar een product dat we vervolgens (perfectionistisch) fijn slijpen. En dit geldt dus niet alleen voor ondernemers, maar ook starters.

Als er naar wordt gevraagd tijdens een sollicitatie hoor ik vaak – te vaak – dat hun grootste valkuil het feit is dat ze ‘te perfectionistisch’ zijn. Perfectionisme is alleen een valkuil als je in een te vroeg stadium perfect wil zijn!

Mijn tip aan alle starters op de arbeidsmarkt: zoek niet naar de meest ideale baan in jouw ogen. Jullie weten immers nog niet hoe de arbeidsmarkt werkt en wat je wel of niet leuk zal vinden. Solliciteer lekker in het rond en voer veel gesprekken. Dat is de beste manier om (cyclisch) te leren en te kijken wat voor baan en welke organisatie het beste bij je past.

Starters en ondernemers: Ready? Steady? Go!

Zoals je hebt kunnen lezen: ondernemers en werkzoekenden verschillen niet veel van elkaar. Als sollicitant is het van belang om je zoektocht en sollicitatiegesprek te voeren als ondernemende professional (en feedback te krijgen). Van een HR medewerker die een lijst van vragen opleest, zonder interesse te tonen, en je vervolgens afwijst, zul je niet veel leren. Ben je als starter nou benieuwd geworden waar je wél van kan leren? Lees dan de blog Het leven van een startende junior.

Als je dan eenmaal ‘Ready, Fire, Aim’ hebt toegepast, kun je veel gerichter solliciteren en in gesprek gaan met mensen die bepalend zijn voor organisaties waar jij wil werken. Probeer dus bij een sollicitatie kennis te maken met de eigenaar van het bedrijf, of in het geval van een groter bedrijf: probeer de directeur te spreken. Dat laat ook zien dat je het meent en dat je daar komt om serieuze stappen te maken.

Heb je als ondernemer mee zitten lezen en ben je benieuwd hoe je zo’n starter kan helpen een plek binnen jouw organisatie te geven? Lees dan de blog Het geheim voor het recruiten van echt talent.

Rest mij nog een ding: starters en ondernemers veel succes te wensen!

Back To Top
× Neem contact op