skip to Main Content

VTH omgevingswetproof maken?

22 oktober, precies een jaar geleden startte mijn opdracht bij Waterschap Vallei en Veluwe (WSVV). Ik weet nog goed dat het abnormaal heet was voor oktober, ook die dag dat ik het waterschapshuis binnen liep. Ik kwam namelijk net terug van een wandelvakantie in Normandië – waar ik me verheugd had op wandelen door herfstbossen, gehuld in winterjas, sjaal en handschoenen, maar ik in realiteit met 28 graden in luchtige jurkjes en korte broeken van terrasje naar terrasje struinde. Dat vind ik een mooi bruggetje naar mijn opdracht bij WSVV: daar ben ik uiteindelijk ook heel wat anders gaan doen dan ik vooraf had gedacht. Een kleine terug- en vooruitblik!


Als Frisdoener bij Jong&Fris heb je de leuke uitdaging om richting te geven aan vage begrippen als ‘innoveren’, ‘verbeteren’, ‘veranderen’. Wat ga je precies veranderen? Voor wie ga je verbeteren? Waarom ga je innoveren?


Vaak is er ergens een behoefte, zo was er bij mijn start destijds behoefte aan een verbeterde vergunning. Ik schreef daar eerder al een blog over. Het ambitieuze project Vergunningen 2.0 kwam daar uiteindelijk uit voort: de gehele informatievoorziening in en rondom een vergunning werd verbeterd en gedigitaliseerd. Met een integraal team is gewerkt aan het transformeren van een keurvergunning tot een fris, digitaal en herschreven document.


Het doel was een vergunning te maken die ‘omgevingswetproof’ is, dus hebben we aan de bewoner/klant gevraagd hoe wij de vergunning kunnen verbeteren. De goede ideeën hebben we gespiegeld aan de mogelijkheden binnen de organisatie. De vergunning 2.0 is daardoor interactief, heeft een samenvattend voorblad en illustraties geheel volgens de huisstijl, hyperlinks, minder pagina’s (!) en is in eenvoudige taal geschreven. Ook het onderliggende proces werd geoptimaliseerd en (verder) gedigitaliseerd, zo is het start- en gereed melden van werkzaamheden voor de klant nu mogelijk met slecht één klik op de knop. In mei dit jaar droeg ik het project over aan het team en de eerste vernieuwde vergunning is afgelopen september verstuurd! #trots!


Sinds mei dit jaar werk ik aan een nieuwe opdracht: Handhaving 2.0. Een paar handhavers uit het integrale team van Vergunningen 2.0 zag het nut in van mijn frisse blik. Ik werd gevraagd mij te buigen over het ‘verbeteren’ van de bestuurlijke waarschuwingen (BW). Een BW is een instrument van handhaving om inwoners en bedrijven duidelijk te maken dat er iets verkeerd is gegaan, en daar schriftelijk over terug te koppelen zonder meteen met een dwangsom te zwaaien. Tijdens de kick-off, waarbij ik team handhaving in de huid van de klant liet kruipen, kwam naar voren dat de BW alleen tekstueel aanpassen niet voldoende zou zijn. Ook hier is behoefte een Omgevingswetproof document én werkwijze.Wat de nieuwe Omgevingswet precies betekent voor toezicht en handhaving is nog onduidelijk, maar de focus ligt in de preventieve hoek. Welke rol blijft een instrument als de BW spelen wanneer handhavers meer preventiever gaan werken? Heeft een BW dan nog wel bestaansrecht? Dat zijn vragen die ik (nog) niet kan beantwoorden, maar hopelijk samen met het team ga ontdekken.


Afgelopen 22e van oktober was overigens wél een normale oktoberdag: guur, fris maar zonnig.
Dus ik ben die middag maar even een blokje om gaan lopen.


Geschreven door Kimberly Krul, Frisdoener bij Waterschap Vallei & Veluwe.


Back To Top
× Neem contact op