skip to Main Content

Mijn eerste week bij… gemeente Assen!

Soms kan het snel gaan! Op de ene dag ben je fanatiek op zoek naar een mooie uitdaging en een week later begin je ineens voor de eerste keer aan het vormgeven van de Omgevingswet. Tussen mijn eerste gesprek met de gemeente  Assen en mijn eerste werkdag zaten amper 10 dagen. Geen lange procedures dus, direct actie! Mijn eerste indruk van de gemeente was dat de mensen daar staan te springen om vooruit te gaan. Ik zie het als mijn taak om daar nog wat frisse ideeën aan toe te voegen!

Tijdens mijn eerste week leerde ik vooral veel mensen kennen. Ik vind het altijd een enorme uitdaging om de gezichten te onthouden, laat staan de namen.  De afdeling Ruimtelijke Ordening is er trots op dat er zoveel jonge honden rondlopen op hun afdeling. “We hebben nu echt wel het jongste team van de hele gemeente”, hoorde ik al. Het is zo verfrissend om met andere jongeren aan de slag te gaan. Het projectteam straalt enorm veel energie uit. Dat helpt bovendien ook om snel je plek te vinden in de organisatie.

In mijn ogen hoort het verfrissende bij de Omgevingswet. Voor wie de wet niet kent; in het ruimtelijk domein staat de komende jaren heel wat te gebeuren. Veel regels en procedures worden afgeschaft, er komt meer ruimte voor eigen initiatief, maatwerk en snelle besluitvorming. En het mooie is, iedereen moet meedoen! Ik zie dat als een prachtige kans om de overheid nog sneller en klantvriendelijker te maken. Natuurlijk komen daar genoeg uitdagingen bij kijken, want we beginnen from scratch met ontwerpen en weten soms helemaal nog niet wat er op ons af gaat komen.

Maar laat mij maar die enthousiaste, soms wat naïeve, voortrekker zijn die durft vooruit te kijken. Wat mij enorm aantrekt is de dynamiek in de job. Elke dag ontdekken we weer andere uitdagingen. Maar we ontdekken ook elke dag weer wat nieuws. Door te experimenteren, door te ontmoeten, door aan de slag te gaan. Zo komen we elke dag dichter bij ons ideaalbeeld van de overheid van de toekomst.  We zijn nu enorm druk met de voorbereiding van de kick-off dagen voor de Omgevingswet.  Dan laten we iedereen weten dat we echt begonnen zijn!

Het voordeel van iets nieuws is dat er nog veel ruimte is voor nieuwe input. Daar kan Jong&Fris mij bij helpen. Hun workshop Design Thinking leerde mij al om de echte problemen te ontdekken en op een andere manier naar oplossingen te kijken. Die cursussen en workshops zijn voor mij heel leerzaam. En helpt je niet alleen in je werkt, maar inspireert je ook om als persoon anders naar de wereld te kijken.  Dat hoop ik de komende tijd nog veel te doen. En soms kan het dan snel gaan…

Door: Thomas Otterman

Back To Top
× Neem contact op