skip to Main Content

Mijn eerste week bij… gemeente Weststellingwerf!

Vorige week maandag ben ik vanuit Jong&Fris begonnen aan een opdracht bij gemeente Weststellingwerf. Mijn eerste twee weken zitten er nu op en ik heb het ontzettend naar mijn zin! Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd aan de master Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken. Daarna ben ik een halfjaar werkzaam geweest op een werkervaringsplek. Dit is dus mijn eerste echte baan. Wel een beetje spannend natuurlijk, maar ook vooral heel erg leuk!

Ik ga me bij de gemeente Weststellingwerf bezighouden met een participatievraagstuk. Tina Talsma is de afgelopen drie maanden ook al vanuit Jong&Fris in dit onderwerp gedoken en heeft een heel mooi rapport geschreven. Tina had per 1 maart een nieuwe baan en ik kon per 6 maart beginnen, dus dat kwam mooi uit. De medewerkers binnen de gemeente moeten soms nog wel even schakelen. Tina en ik hebben allebei bruin haar, dus ik heb al gehoord dat sommige collega’s niet helemaal door hadden dat ik Tina ben opgevolgd. Gelukkig heb ik nog even met Tina kunnen praten over de opdracht voor haar vertrek. Ik ben toen langs geweest bij de gemeente. Ik werd gelijk aan iedereen voorgesteld, dat was heel fijn. Doordat ik al veel collega’s had gezien ging ik op mijn eerste dag iets relaxter het gebouw binnen. Natuurlijk wist ik niet precies meer wie ik nou wel of niet had gezien, dus ik heb me de hele week (misschien wel voor de tweede keer) aan collega’s voorgesteld. Ik doe mijn best om alle namen te onthouden en dat gaat tot nu toe best wel goed.

Mijn eerst week stond vooral in het teken van allerlei zaken regelen en me inlezen in alles wat er tot nu toe al binnen de opdracht is gedaan. Ik had nog geen druppel om het gebouw binnen te komen en ook nog geen inloggegevens en een mailadres. Gelukkig kon dat allemaal op mijn eerste dag geregeld worden. Maar doordat Tina mij al haar stukken had gemaild, kon ik ook zonder inloggegevens gelijk aan de slag. Het is heel fijn dat de doelgroep al verkend is, hierdoor kan ik zo snel mogelijk beginnen met het opzetten van experimenten om echt in de praktijk te werken aan verandering. Het doel is om de doelgroep die langer dan twee jaar in de gemeentelijke uitkering zit in eerste instantie één trede omhoog te krijgen in de participatieladder. Het mooie aan deze opdracht vind ik dat het mogelijk is dat ik echt een bijdrage kan leveren aan de verwezenlijking van de behoeften van mensen. Ik vind het ook wel spannend. De groep mensen waar ik mee aan de slag ga is al meerdere keren teleurgesteld door trajecten of cursussen die niet aansloten bij hun behoeften. Ik wil ervoor zorgen dat dit niet weer een teleurstellende ervaring wordt.

Tijdens mijn eerste week heb ik ook al gelijk een inspirerende workshop gehad vanuit Jong&Fris over Design Thinking. Dit was heel leerzaam en nuttig voor mijn opdracht. De eerste stap in Design Thinking, de empathie, is al gedaan door Tina. Ik heb me daarom de afgelopen week bezig gehouden met de tweede stap, definitie. Ik probeer de behoeften en problemen van de mensen met wie Tina heeft gesproken te bundelen in persona’s, om op die manier meerdere mensen te bedienen met dezelfde oplossing. Ik ben heel erg benieuwd naar hoe de verdere stappen zich zullen ontwikkelen. Ik merk dat ik al snel wil denken in oplossingen, maar ik leer van Jong&Fris dat ik eerst het probleem goed voor ogen moet hebben. Dan pas kan ik bouwen aan een idee voor mogelijke oplossingen en dan kan ik gaan testen.

We zullen zien hoe dit de komende weken uit zal pakken. Ik heb er in elk geval heel veel zin in en ik hoop op een mooi resultaat voor de mensen met wie ik aan de slag ga en voor de gemeente. Er is in ieder geval nog genoeg te doen de komende tijd!    

Door: Emma Hofman

Back To Top
× Neem contact op