skip to Main Content

Gemeente Velsen – herziening APV

Gemeenten Velsen klopte bij Jong&Fris aan op zoek naar een projectleider AVP.  Even voor de niet-juristen: APV staat voor Algemene Plaatselijke Verordening. Het is een gemeentelijk instrument waarmee alles rondom openbare orde en veiligheid wordt geregeld. Kort gezegd de regels waar inwoners zich aan moeten houden; een biertje drinken op straat bijvoorbeeld, mag dat? Het antwoord lees je terug in de APV. De huidige APV van Velsen was aan vervanging toe, een perfect moment om de dienstverlening en  communicatie te verbeteren.

Frisdoener in actie:

Intern moest opnieuw gekeken worden naar wie precies verantwoordelijk is voor de uitvoering van de regels. Onze Frisdoener Leonie ging als projectleider en strategisch organisatieadviseur in gesprek met de burgemeester en op stap met handhavers; zij zijn tenslotte degenen die de inwoners moeten aanspreken op de regels uit de APV. Om de stem van de inwoner in het gesprek te brengen is Leonie o.a. in een winkelcentrum midden in de stad in gesprek gegaan met de inwoners. Zij moeten de regels uiteindelijk begrijpen natuurlijk.

Aan de hand van al deze gesprekken maakte Leonie een plan van aanpak om de dienstverlening en communicatie te verbeteren.

De vertellende stijl van Jong&Fris paste goed bij de aard van de opdracht. Frisdoener Leonie was erg scherp in haar observaties en bewoording.

Het frisse resultaat:

Heel tastbaar is het niet, maar het belangrijkste resultaat is toch wel dat Leonie de stem van de inwoner in de APV terug heeft laten komen. Het interne beleid van Gemeente Groningen ging onder haar toeziend oog volledig op de schop en is opnieuw ingericht. De APV heeft daardoor drastisch minder regels.

Gemeente Velsen herziening APV
Gemeente Velsen herziening APV
Gemeente Velsen APV
jong en fris

Wil je meer weten over de aanpak van Jong&Fris of onze opdrachten over Informatievoorziening?
We vertellen je er graag over!

Sandi Dijakovic
Initiator bij Jong&Fris

  06 24 22 12 16
  sdijakovic@jongenfris.nl

Back To Top
× Neem contact op