skip to Main Content

Frisdoener aan de slag met transformatietraject bij gemeente Lopik

Sinds 1 juli 2018 mag ik mijn krachten en talenten inzetten bij gemeente Lopik binnen het sociaal domein. Wanneer je als Frisdoener bij een gemeente binnenkomt, hebben veel mensen ideeën, verwachtingen en vragen over je of aan je. Als startende Frisdoener heb je natuurlijk ook veel ideeën, verwachtingen en vragen over de gemeente en afdeling waar je aan de slag gaat. Je kunt de eerste week dan ook vullen met kennismakingsgesprekken en verwachtingen met elkaar afstemmen. En ik kan je vertellen: ik zou er zo nog een aantal weken mee kunnen vullen.

In het diepe springen is wat er bij mij voor gezorgd heeft dat ik mijn eigen kaders ging schetsen, mijn eigen opdrachtfunctie heb geschreven en mijn eigen mogelijkheden én kansen heb gecreëerd. Dit was en is een grote uitdaging, maar ik kan je vertellen dat ik mijn hoofd boven water heb weten te houden en dat ik nu juist datgene doe waarvan ik denk dat het impact heeft.

Ik vind het tot nu toe dan ook een erg leuke uitdaging. Het team sociaal beleid is een gezellig team en er gebeurt van alles op de afdeling. Het is leuk om op deze manier – bij een kleine gemeente – een eerste inkijk te krijgen in ‘de keuken’ van gemeenteland. Ik krijg veel mee van ieder beleidsterrein, ik spreek iedereen die ik wil spreken, de wethouders kennen mij en ik mag overal over meedenken en -praten. Mijn opdracht behelst het inzichtelijk maken van het transformatieplan 2016-2018 en de uitvoeringsagenda 2018. Dat is een aardige klus, gezien er 22 projecten onder deze uitvoeringsagenda vallen. Waarvan er momenteel 1 volledig afgerond is. Dat houdt in dat ik er voor ga zorgen dat de beleidsmedewerkers de focus op de projecten terug gaan krijgen en actie gaan ondernemen. Het zijn allemaal erg mooie projecten en daar mag ik met plezier achteraan zitten.

De rol van Frisdoener is natuurlijk ook een nieuwe rol voor mij. Aan het begin was deze rol voor mij makkelijk te vervullen; je komt nieuw binnen, weet niet wat er speelt en kunt overal vragen over stellen en vooral veel vragen ‘waarom?’. Met mijn, van nature, kritische houding en nieuwsgierigheid was dit niet moeilijk. Maar nu – na een paar maanden – is het de kunst die nieuwsgierigheid en kritische houding vast te houden. Dat is de volgende uitdaging. Maar met behulp van de Jong&Fris achterban en door met andere Frisdoeners uit het land af te spreken, lukt het me om af en toe een stap terug te nemen, het geheel weer te zien en de ‘waarom?’ vraag opnieuw te stellen.

Ik ben benieuwd waar ik samen met de gemeente Lopik over een aantal maanden sta. Zal mijn opdracht dan geslaagd zijn en zal ik mijn sporen achtergelaten hebben op de afdeling? Ik hoop het en ga deze uitdaging nu met veel plezier en energie aan. Ik ben van plan de komende maanden de ‘waarom’-vraag nog vaak te stellen. Kortom een dynamische opdracht met veel uitdaging!

 

Jozefien

Back To Top
× Neem contact op