skip to Main Content

Gastblog: Hoe manage jij je energY?

Door: Chayenne Missler.

Ben ik straks voorzien van de juiste tools om aan de slag te gaan?

Uit onderzoek door TNO is gebleken dat maarliefst één op de zes schoolverlaters binnen 2 jaar kampt met klachten van een burn-out. Veel hè? Daarnaast stond er in het tijdschrift van Personeelsbeleid nog een leuke quote; “Jongeren komen meer en meer gestrest van school af. Degene die daarna hun eerste werkervaring opdoen, komen na ongeveer een jaar thuis te zitten met een burn-out.” Hoe krijgen we dat voor elkaar en belangrijker is wat doen we eraan?

 

Voor werkgevers is het leuk om een net afgestudeerde in dienst te nemen; iemand met frisse nieuwe ideeën die wellicht een goede inbreng heeft in de organisatie en ons helpt om onze tekortkomingen op te lossen. Als pas afgestudeerde wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Ofwel om erachter te komen wat je leuk vind of om te doen wat je leuk vind. Maar is dat snelle aan de slag willen wel zo goed voor je? Kan je niet beter eerst wat rust nemen na al die scriptie stress en de overige perikelen die de studie heeft meegebracht en kan je niet beter eerst bepaalde dingen afronden voor je fulltime gaat werken?

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het inplannen van je tijd vrij lastig is, en ik durf met zekerheid te benoemen dat ik niet de enige ben die hier moeite mee heeft. We plannen over het algemeen veel te veel in, in de tijd die we maar beschikbaar hebben. Idealiter heeft een week 8 dagen, zodat je ook een dag echt onderuit kan zakken en bij kan komen, want dat doen we te weinig.

Als ik kijk naar de kring van young professionals om mij heen, zie ik heel veel bezige bijen: Y’tjes die graag doen wat ze leuk vinden en eigenlijk weinig tijd over laten voor rust. Ervaring leert dat je dat opbreekt. Het wordt op een gegeven moment echt te veel. Die nieuwe baan vergt toch wel veel energie en dan daarnaast ook nog al die leuke activiteiten de bij het vakgebied horen, vrienden, wellicht een partner én ook nog eens willen sporten. Face it, te veel. Tenzij je een magische planner bent die het lukt om dit alles goed in te richten, wens ik je succes.

Dit is mede de reden dat veel young professionals de mist in gaan en in een dal terecht komen. De een sneller als de ander en er zijn er uiteraard ook wie dit niet overkomt. De meesten weten er een prima balans in te bouwen, maar sommigen lukt dit ook niet. Helaas voor henzelf en voor de nieuwe werkgevers gaat het na een tijdje vaak mis; ze kunnen het fysiek en mentaal niet meer aan en komen met burn-out klachten thuis te zitten.

Maar wat doen we eraan? Hoe zorgen wij ervoor dat we tot de groep behoren die niet thuis komen te zitten? Begin eens met nee zeggen en tijd zo inplannen dat er ook nog rust bestaat? Een achtste dag bestaat er namelijk helaas niet in een week, erg jammer al vind ik zelf ook. Neem vooral de tijd voor de dingen die je leuk vind en zorg dat je er tijd voor hebt. Als je het eigenlijk niet hebt, probeer het er dan niet tussen te proppen, maar verplaats het of spreek iets anders af. Luisteren naar je lichaam is nog wel de meest belangrijke. Zonder ons lichaam konden we namelijk niet doen wat we leuk vinden en we hebben hem nog wel langer nodig ook. Stilzitten willen we zo min mogelijk, maar gun jezelf dat momentje rust. Ga desnoods naar de yoga of kom tot jezelf door wat te mediteren, maar vooral; zet jezelf op de eerste plaats, want jij bent de enige die weet wat je aan kan en wat je lichaam zegt!

Wat ik heb geleerd in mijn zoektocht naar rust is dus vooral om mezelf voorop te stellen en de tijd te nemen. Ik zoek momenten waarop ik dingen beter kan indelen en probeer ook eens nee te zeggen. Naast werk, een master opleiding waarin ik 2 vakken volg en een thesis schrijf, mijn toewijding als bestuurslid in de NVP, mijn vriend, vrienden en sporten heb ik ook nog tijd voor mijzelf. Hoe ik dat doe en vooral hoe ik daar niet overspannen van raak? Door vooral mijn energie te verdelen en bovenal; aan mezelf te denken en naar mijn lichaam te luisteren.

Benieuwd hoe ik met deze handigheidjes werk? Schroom niet en stuur me vooral een berichtje via LinkedIn!

Tot de volgende keer!

Back To Top