skip to Main Content

Boerenverstand over vergunningen

vergunningenLammetjes aaien, hele sterke koffie drinken en veel luisteren; zo zagen mijn werkdagen bij Jong & Fris er regelmatig uit de afgelopen maand. Mijn opdracht bij Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden begon bij de afdeling Vergunningverlening en Handhaving, waar men wil weten wie hun klant is en hoe ze die klant beter van dienst kunnen zijn. Op dit moment ervaren mensen het aanvragen van vergunningen bij het waterschap vaak als ingewikkeld.

Aan Jong & Fris is de uitdaging gegeven om dit probleem aan te pakken. We zijn naar de klant toe gegaan om te zien hoe hij zo’n vergunningsaanvraag ervaart en ontwikkelen nu een nieuwe aanvraagroute voor boeren die een dam in een sloot willen bouwen.

vergunningenWe hebben ontzettend veel ontdekt door te praten met de boeren. Niet alleen heb ik voor het eerst een melkmachine gezien, geleerd wat bronbemaling is en op een OV-fiets prachtige stukjes Nederland ontdekt, ik heb ook veel meer geleerd over het aanvragen van een vergunning dan ik achter mijn computer kon. Op kantoor heb ik collega’s naast me die me kunnen uitleggen wat een tertiaire watergang is en wat diepteschouw betekent. Aan de keukentafel zag ik dat wat voor het waterschap heel logisch is bij de boer juist verwarring kan oproepen. Ook ontdekten we dat de wensen van de boeren uiteenlopen. De een wil een vergunning het liefst bestellen zoals in een webwinkel: zo snel en zo gemakkelijk mogelijk. Terwijl een ander wil liever wil overleggen voordat een complex bouwplan tot in de puntjes is uitgedacht. Op dit moment ontwikkelen we een aanvraagroute voor beide groepen.

Ik heb er zin in om weer op mijn OV-fiets te springen en met de klanten de nieuwe aanvraagroute te testen. Mijn moment van de waarheid, want heb ik het juiste gehoord? En heb ik het goed vertaald naar een concrete oplossing? Twee dingen zijn zeker, de lammetjes zijn inmiddels een stuk groter, en de koffie blijft even sterk. Ik hou jullie op de hoogte!

 

Geschreven door Benthe van de Pol.

Back To Top
× Neem contact op